Tanums kommunvapen
Dela

Vanliga frågor

Hur länge måste jag vänta på att få barnomsorg?
Inom tre månader från det att du anmält att du vill ha barnomsorg får du en plats. Du kan oftast men inte alltid få barnomsorg på den ort du önskar.

 
Hur gör jag om jag vill ha bostad i Tanum ?
Efterfrågan på bostäder i Tanum är stor. Du kan vända dig till någon av fastighetsmäklarna om du vill köpa ett hus. Är du intresserad att hyra en lägenhet kn du vända dig till Tanums Bostäder AB (TBAB) eller någon av de andra fastighetsägarna som har lägenheter i Tanum.
Kontaktuppgifter till fastighetsmäklare och fastighetsägare finner du under rubriken "leva och bo" på denna webbplats eller på kommunens hemsida www.tanum.se

 
Hur hög är kommunalskatten i Tanum?
När du bor i Tanum betalar du cirka 34,30 i kommunakskatt om du är medlem i Svenska kyrkan. Om du inte är medlen i kyrkan betalar du cirka 32,80. Av kommunalskatten går 21,99 till kommunen och 10,45 till regionen (landstinget).  Kommunakskatten i Tanum är näst lägst i Dalsland och Norra Bohuslän, men cirka 40 öre högre än i Göteborg. Tjänar du 25 000 kronor i månaden betalar du cirka 150 kronor mer i skatt per månad om du bor i Tanum jämfört med Göteborg.

 
Hur fungerar sophämtningen i Tanum?
Det kommunala bolaget Rambo AB har ansvaret för renhållning (sophämtning) i Tanum, Munkedal, Lysekil och Sotenäs kommuner. Information om exempelvis hämtningsintervall, taxor och öppetider på renhållningsstastionerna finner du på Rambos hemsida www.rambo.selänk till annan webbplats eller på kommunens hemsida www.tanum.selänk till annan webbplats

 
Stämmer det att Tanum har Sveriges högsta Va-taxa?
Det stämmer inte. Tanum har en en förhållandevis hög va-taxa men idag är många kommuner som högre va-avgifter.

 
I vilken samhällen finns det skolor?
I Tanum har vi vi har valt att bevara de små bygdeskolorna för en harmonisk skolgång så nära hemmet som möjligt. Vi har skolor upp till sjätte klass i Tanumshede, Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bullaren, Rabbalshede och Lur. På Resö finns en friskola. I Tanumshede och Hamburgsund finns höstadium.
Tanum och har också en egen gymnasieskola med både praktiska och teiretiska program. Gymnasieskolorna i Strömstad och Uddevalla ligger inom "pendlingsavstånd".

 
Hur fungerar hälso- och sjukvården?
I Tanumshede finns två vårdcentraler, dels regionens (landstingets) vårdcentral och dels den privatdrivna Kvarterskliniken. I Fjällbacka finns en vårdcentral som regionen driver. På Strömstad och Uddevalla sjukhus finns akutmottagningar dagtid. Nattetid är närmaste akutmottgning på NÄL utan för Trollhättan.

 
Kan man få båtplats i Tanum?
Kommunens hamnbolag, Tanums Hamnar AB (THT) har båtplats i de flesta av kustsamhällena. Även om efterfrågan på båtplatser är stor har det under sommaren 2011 varit möjligt att få båtplats i flera av samhällena. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på hemsidan www.tanumshamn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 
Hur ser arbetsmarknaden i Tanum ut. Finns det lediga jobb?
Arbetslösheten i Tanum och norra Bohuslän är låg. De största näringarna är turism och handel. När du bor i Tanums finns ligger både arbetsmarknaderna i och kring Göteborg och Trestad (Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg) samt Osloregionen inom pendlingsavstånd.
Information om lediga jobbar hittar du lättast på ww.ams.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller www.tanum.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 
Vad finns det att göra på fritiden?
Föreningslivet i Tanum är rikt och varierat, allt från golfbanor av hög klass till aktiva och livaktiga idrotts- och kulturföreningar. Tanums unika hällristningar med en plats på Världsarvslistan, bidrar också till att stärka vår kulturella profil. I havet utanför Tanum ligger Sveriges enda marina Nationalpark. Landskapet till en mängd fritidsaktiviteter såsom fiske, bad, jaktmöjligheter och fjälliknande naturupplevelser såväl vinter som sommar. På vintern åker man skidor i Ranebo eller Bullaren eller långfärdsskridskor på havet eller någon av alla sjöarna i Tanum.
 
Hur reser jag till och från Tanum?
Kommunikationerna i Tanums kommun är mycket bra. E6 mot Oslo och Göteborg går genom kommunen. Mot öster har vi vägförbindelse med Dalsland, Värmland och Vänerregionen. Och för att nå Tanum från Göteborg eller Strömstad finns järnvägsförbindelse på Bohusbanan.

Dela