Tanums kommunvapen
Dela
Elsa Agélii

Elsa Agélii, 72


Textilkonstnär, Täcklebo
"Gå tio minuter på Bottnaleden. Fåglar sjunger om våren. Marken täcks av blåsippor. Stigen går uppåt. Skogen öppnar sig mot en vid utsikt över månghundraårigt odlingslandskap. Här är rymd för tanken och blicken når ända ut till Väderöarna vid klart väder. Att sitta här en stund ger ro för själen vilken årstid som helst."
2010-07-27 21.33
OM BINAS BETYDELSE
FLER BIODLARE BEHÖVS!

Vid slutet av vägen där jag vandrar på mornarna ligger en liten gård.Det första man möts av är denna rad av bikupor. Då blev jag så glad! Men strax mötte jag den vänlige mannen som sköter gården och han meddelar sorgset att alla hans bin dog under denna kalla vinter.-och alla bin här i trakten strök med - visste han berätta. Nu är det svårt att få tag på ett nytt bisamhälle. Han skall få ett från någon i Värmland.Det tycks vara ont om bin överallt.

Jag tänker då att detta är av samhällsekonomiskt intresse. Bina pollinerar och alla slags skördar blir större.T.ex ökar bin skörden på rapsfälten med 10-20%.För att inte tala om frukten.Och om vi nu börjar med GMO-grödor för att få större skördar så skjuter vi oss själva i foten. GMO manipulationen innebär t.ex. att grödan får ett eget insektsgift, som även kommer att drabba bina!

Tanken gick vidare, när jag hörde att det finns allt färre biodlare och att det kostar ung 20.000 kr att starta upp en odling.Tänkte: Om kommunen inser binas betydelse borde det vara möjligt att få ett litet startbidrag för att uppmuntra nya personer att ha bin i vår kommun. Det är ju faktiskt av allmänt ekonomiskt intresse! För hitflyttade ungdomar som behöver flera ben att stå på skulle det kunna vara ett stödben. Detta skall bli ett medborgarförslag så småningom.

Så i dag kom en bra artikel i Bohusläningen om biodlingens betydelse och den glädje det ger.

Läs den! Bohusläningen den 27 juli 2010.

Arbete,Framtiden,Kultur,Natur
Elsa Agélii

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300