Tanums kommunvapen
Dela
Dick Johansson

Dick Johansson, 78

Pensionär, Tanumshede

"Här känner jag lugn och harmoni. Att se de gula näckrosorna i vattnet är som att se en massa små solar som strålar. Att sätta sig på en av bänkarna, lyssna på fågelsången och mata de halvtama ankorna är verkligen rogivande."
Linneasjön - N 58° 36.458, E 11° 27.906
2010-08-13 08.57
Tanumsdagen och tändkuledunk
Tanumsdagen är avklarad. Anette var tillbaka utan ryggskott. Daniel fick göra sitt elddop, vad han tyckte får han själv skriva om.

Än är inte sommaren slut så det blev en tur på Grebbestadsbryggan med glass och prat med folk man känner. Vad var det jag sa, här kommer gamle vännen och sjöbusen från de sju haven Torsten Klevsäter - vi har alltid massor att prata om men vårt favoritämne är tändkulemotorer. Vi tror båda att Torstens båt Donalda var den sista båten i Grebbestad med tändkula, rätta oss gärna. Jag måste backa i tiden ända till december 1988, Torsten arbetade då som servitör på Tanums Strand och jag var ordningsvakt, vi brukade skoja med att Torsten bar in maten och jag bar ut gästerna. Torsten berättade att det var dags att byta motorn i Donalda, en härlig 2cyl June Munktell på 150hk från 1938. Eftersom jag inte ägde en tändkulemotor så blev jag intresserad och det blev affär, för 2000 kr blev jag ägare till 8000 kg motor - en kvinna skulle säga "skrot", men för oss ärrade gentlemän så är det kultur och lukt av olja och diesel.

Till Elisabeths fasa monterade jag upp den i trädgården intill rosenbuskarna, jag hävdade nämligen bestämt att halva trädgården var min. Efter några år förstod jag att det här inte var min grej, svänghjulet vägde 2400 kg, och en lagerhalva nästan 10 kg. Nej, gamla traktorer och motorsågar passar bättre.

Som medlem i Laurin i Lysekil fick dom med Torstens välsignelse hela härligheten, motor, böcker, verktyg och mycket annat. Nu står den hos Laurin och väntar på att bli startklar - hoppas att Torsten och undertecknad blir hedersgäster.

Den som vill känna doften av olja och diesel, för att inte tala om det härliga ljudet, åk till tändkulemotorns dag i Lysekil lördagen den 14 augusti.

Dick Johansson
Fritid,Havet,Kultur,Sommar

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300